MENTALITET

Den tålmodige legekammerat for familiens børn er også en modig beskytter af huset og dets beboere. Over for fremmede er den nysgerrig og venligt imødekommende. Den er selvbevidst i forhold til andre hunde, men udfordrer sjældent, med mindre den provokeres. En kvik, behagelig og meget tilpasningsdygtig selskabshund.

BEHOV

Glad for at bevæge sig, men ikke udpræget motionskrævende. Den indretter sig gerne efter familien. Sætter pris på mange nye oplevelser og en nær social kontakt med sine mennesker.

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS

Jagtlysten er dæmpet noget gennem avlen, men den er stadig tilstede. En cairn terrier er selvstændig, nysgerrig og opfindsom, så selv om den normalt er lydhør og holder god kontakt, kan den være svær at kalde ind, hvis noget mere spændende lokker.

PELS OG PLEJE

Den pjuskede, dobbelte pels er kraftig og strid med kort, blød og tilliggende underuld. Den beskytter godt mod vejr og vind, og den er nem at passe i hverdagen. Med en grundig ugentlig gennembørstning og trimning tre til fire gange om året undgår man næsten al fældning.

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING

Opfatter og lærer hurtigt og er ofte lettere at opdrage end mange andre terriere, men også den kræver konsekvens, hvis den ikke skal overtage føringen i familien. Træn tempofyldt og varieret uden hårdhed, som kun vil føre til stædighed.

HØJDE

28-31 cm for begge køn.

VÆGT

6-7,5 kg.

FARVER

Creme, hvedefarvet, rød, grå eller næsten sort samt brindlet i de nævnte farver.

OPRINDELSE

Urtypen for alle de skotske terriere har kun forandret sig lidt i århundredernes løb. Den stammer oprindelig fra det nordvestlige Skotland og øerne ud for kysten, hvor den blev brugt til jagt på småvildt og ræv, som søgte skjul i rullestensskrænterne (cairns på keltisk). Racen blev anerkendt i 1910, men helt op i 1920'erne krydsede man den med den hvide west highland white terrier. I dag er cairn terrier den almindeligste af terrierne og en af de mest populære selskabshunde i mange lande.

HJEMLAND

Storbritannien.

INTERNATIONALT RACENAVN

Cairn Terrier.

 

dkk

RACE BESKRIVELSE FRA DKK’S SIDE